Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf                                                                             Aktiivista kaupunginosatoimintaa lähellä Sinua!

info@kauklahti.fi     

 UUTISIA

1.4.2018
UUSI LINTULAJILÖYTÖ KAUKLAHDSSA


 Länsi-Uudenmaan ornitologinen yhdistys Tserpy ry on lähestynyt Kauklahti-seuraa tiedottaen uuden harvinaisen lintulajin löytymisestä alueellamme.

  
Uudenmaan linnusto on monipuolinen ja kaukaisimmat muuttajan tulevat aina Afrikan mantereelta saakka. Myöhäisestä keväästä huolimatta maaliskuu on aina todellinen lähtölaukaus lintuharrastajille, kun kiurut, töyhtöhyypät, uuttukyyhkyt, mustavarikset ja harmaalokit saapuvat pesimäalueilleen. Katoilla ja puistoissa pesiviä lokkeja ja niiden kailotusta kuuluu nyt ympäri Uuttamaata. Maaliskuussa kuulet myös pöllöjen huhuilua parhaiten.

Tserpyn edustaja kertoo innostuneena Kauklahti-seuralle, että nyt harmaalokin ohella nähtiin täysin uusi rantalintuihin kuuluva muuttajalintu, joka aktiivisten lintuharrastajien Espoon pikaviestiryhmässä todettiinkin nopeasti uudeksi lajiksi muista lajeista poikkeavin ominaispiirteidensä vuoksi.

Sen väritys on silmiinpistävän keltainen nokan, töyhtön ja räpylöiden osalta. Muoto-ominaisuuksista räpylät taas poikkeavat harmaalokista lisäkkeen osalta ja pään alueella on selvä töyhtö. Lajin uhanalaisuutta vielä selvitellään.

Sen ääntely muistuttaa hieman kalalokin pilkallista ääntelyä omalla muunnoksella ”kökl-kökl-kökl". Soidinkaklatus on merellisen kimeä ”kaa-kla, kaa-ukla, -kaa-kla”, painottuen toiseen äännetavuun”. Varoitusääni käskevän terävä ”klaks-klaks-klaks”.

Paikallisen löydöksen mukaisesti laji on nimetty Kauklokiksi (larus coeccelli), ja bongaus tehtiin Fiskarsinmäen luonnonsuojelualueen lintutornista. 

Kauklahti-seura toivottaa aurinkoista kevään odotusta kyläläisille ja suosittaa kaikkia liikkumaan luonnossa. Ja nyt erityisesti tekemään kiikareiden kanssa bongausretkiä Fiskarsinmäen luonnonsuojelualueelle Lasilaaksoon (alueen lähtöportin osoite on Lasilaakso 20).
 
Katso tiedote tästä!

***

22.3.-9.4.2018
OSTA ja LAHJOITA-kampanja yhdessä Kauklahden K-marketin kanssa

 

Kauklahti-seuralle on tullut tieto alueen vähävaraisten vanhusten erilaisista tarpeista. Toteutamme yhdessä K-market Kauklahden ja Espoon kaupungin Kauklahden kotihoidon kanssa lahjoituskampanjan. Sen avulla viedään hygienia– ja elintarvikkeita anonyymisti apua tarvitseville vanhuksille Suur-Kauklahden alueella. Tavoitteena saada kerättyä ao. tuotteita 20 henkilölle - kerromme kampanjan päätyttyä toteutumasta.

Puutelistalla on seuraavia asioita: shampoo, suihkugeeli, pesusieni, jalkarasva, käsivoide, hammasharja, keksejä ja tuoremehua.

Katso mainos asiasta tästä!
 
  ***

1.3.2018

Kauklahti-seura ry                                             Kannanotto                             1.3.2018

Kauklahti-seura ry:n vuosikokous antoi seuraavan kannanoton:

Me Kauklahden alueen asukkaat ja Kauklahti-seura ry haluamme pikaisen ratkaisun, joka turvaa alueen peruskoulun ja lukion tilat myös tulevaisuudessa. Lukion siirto pois alueelta ei ole hyväksyttävä ratkaisu alueen kasvavan lapsimäärän tarpeisiin. Kauklahti ansaitsee asianmukaiset koulutilat myös jatkossa. 

Espoon yhteislyseon tilojen laajennus olisi mielestämme ensisijainen ratkaisu. Tietojemme mukaan tämä vaatisi 12 miljoonan euron panostuksen ja sillä turvattaisiin riittävät tilat lukiolle ja peruskoululle. Kauklahti-seuran mielestä tähän on Espoolla varaa ja tämä on myös oikeudenmukainen ratkaisu alueen lapsia ja veronmaksajia ajatellen. Myös Espoon kouluverkko tarvitsee alueellista kattavuutta ja monipuolisuutta, jota EYL tarjoaa. 

Me Kauklahdessa olemme ylpeitä alueemme hyvästä yhteishengestä ja kylämäisyydestä. Koulutiloilla on muukin merkitys kuin pelkät seinät. Hyvin suunniteltuina ne toimivat monipuolisina kohtaamispaikkoina. Toivommekin, että lisätilojen suunnittelussa huomioidaan monipuolisen käytön tarpeet ja esimerkiksi kirjaston ja nuorison tarpeet. 

Lisätietoja: Kauklahti-seuran pj Susanna Rahkonen


Taustaa:

Lukio on toiminut Kauklahdessa jo 55 vuotta. Lukio perustettiin vuonna 1962. Arkkitehtien Heikki ja Kaija Sirén suunnittelema päärakennus valmistui vuonna 1968. Mittava peruskorjaus valmistui vuoden 2007 alussa. Lukio sijaitsee yläkoulun kanssa samassa rakennuksessa. Koulun nimeksi vaihdettiin Espoon yhteislyseon lukio vuonna 2004. Lukio on kasvatit ovat menestyneet elämässään hyvin ja yhteishenki on vahva. Monet pitävät yhteyttä aikuisinakin.

Suur-Kauklahden alueen väkimäärä on kasvanut viime aikoina reilusti ja vuoden 2006 asuntomessujen jälkeen alueelle on muuttanut erityisesti lapsiperheitä. Sama kehitys jatkuu tulevinakin vuosina. Kauklahden alueen lapsimäärän kasvu on ollut jo vuosia voimakkainta Espoossa. Väestöennusteiden mukaan 16-18 -vuotiaiden määrän kasvuprosentti tulee olemaan vuoteen 2027 mennessä 62 prosenttia, mikä on selkeästi suurinta Espoossa. Espoon pohjoisosien yleiskaavasuunnitelma tuo toteutuessaan lähialueelle merkittävää kasvua ja esimerkiksi pidemmällä tulevaisuudessa Mynttilään on suunniteltu Espoo- Salo-oikoradan asemaa ja sen ympärille asutusta. Lukio on olennainen palvelu Kauklahden kaltaisessa merkittävässä kaupunkikeskuksessa.

 ***

 14.2.2018
MITEN KAUKLAHTELAISET VIETTÄVÄT YSTÄVÄNPÄIVÄÄ?

Se selviää seuran FB-sivua seuraamalla keskiviikkona 14.2.2018 :D

***
27.1.2018
Kauklahti-seuran kannanotto EYLin Lukion säilyttämisen puolesta

"Kauklahti-seura ry                    Kannanotto                                27.1.2018

Kauklahden alueen asukkaat ovat nousseet vastustamaan virkamiesten suunnitelmia lukion lakkauttamiseen tai siirtoon pois Kauklahdesta ja Kauklahti-seura tukee asiassa esitettyjä vetoomuksia. Seuraavassa Kauklahti-seuran kannanotto aiheesta.

Lukion on säilyttävä Kauklahdessa

Kauklahdessa sijaitsevaa Espoon yhteislyseon lukiota ei tule lakkauttaa tai siirtää pois alueelta. Lukio on toiminut Kauklahdessa jo 55 vuotta. Olisi suuri virhe katkaista espoolaisnuorten suosituin koulutusvalinta juuri nyt Kauklahden alueelta, joka elää voimakkaan myönteistä kehityskautta Espoon omaleimaisimpana kylämäisenä paikalliskeskuksena.  

Suur-Kauklahden alueen väkimäärä on kasvanut viime aikoina reilusti ja vuoden 2006 asuntomessujen jälkeen alueelle on muuttanut erityisesti lapsiperheitä. Sama kehitys jatkuu tulevinakin vuosina. Kauklahden alueen lapsimäärän kasvu on ollut jo vuosia voimakkainta Espoossa. Väestöennusteiden mukaan 16-18 -vuotiaiden määrän kasvuprosentti tulee olemaan vuoteen 2027 mennessä 62 prosenttia, mikä on selkeästi suurinta Espoossa. Espoon pohjoisosien yleiskaavasuunnitelma tuo toteutuessaan lähialueelle merkittävää kasvua ja esimerkiksi pidemmällä tulevaisuudessa Mynttilään on suunniteltu Espoo- Salo-oikoradan asemaa ja sen ympärille asutusta.

Koska koulujen tilankäyttö perustuu palvelutarpeeseen ja Kauklahden alueella oppilasmäärän kasvu on suurta, ei kasvavaa tilan tarvetta tule ratkaista ottamalla toisilta oppilailta tiloja pois. Kasvavaan tilantarpeeseen on löydettävä muita ratkaisuja. Kauklahti on liikenteellisesti erinomaisessa paikassa junaradan, kehä III:n ja Kauklahdenväylän tuntumassa. Lukio-opetukseen pääsee alueelle siis helposti muualtakin.

Esitämme, että alueen koulutilaratkaisuja kehitetään kokonaisuutena ja etsien myös monikäyttöisiä ratkaisuja, eräänlaisia kampusalueita. Koulutilojen laajentamisessa tulee ensin kartoittaa mahdollisuudet laajentaa opetusta kaupungin omistamiin kiinteistöihin Suur-Kauklahden alueella. Lisäksi kannattaa tutkia mahdollisuudet etsiä täydentäviä lisätiloja muista kiinteistöistä, esimerkiksi teollisuusalueen puolelta.

Tulevaisuuden uusien tilojen rakentamisessa kannattaa suosia monikäyttöisiä tiloja, joita voidaan hyödyntää opetuksen lisäksi myös muuhun käyttöön. Monikäyttöisissä tiloissa voisi huomioida esimerkiksi liikunnan, kulttuurin ja mahdollisesti myös pienyritysten, kuten käsityöläisten tarpeet. Mahdollisina alueina voisivat tulla kyseeseen Kauklahden aseman eteläpuoli ja teollisuusalue.

Lukio-opetus kehittyy tulevina vuosina ja joustavat tavat toimia yhteistyössä toisten lukioiden ja oppilaitosten kanssa mahdollistavat Espoon Yhteislyseon lukion toiminnan laajentamisen Kauklahdessa.

Tiedoksi: Kauklahdessa sijaitseva lukio perustettiin vuonna 1962. Arkkitehtien Heikki ja Kaija Sirén suunnittelema päärakennus valmistui vuonna 1968. Mittava peruskorjaus valmistui vuoden 2007 alussa. Lukio sijaitsee yläkoulun kanssa samassa rakennuksessa. Koulun nimeksi vaihdettiin Espoon yhteislyseon lukio vuonna 2004.

 Kauklahti-seura ry
Puheenjohtaja  Susanna Rahkonen

301117
Elävä Joulukalenteri starttaa huomenna!

Jo kolmatta kertaa järjestettävä Elävä Joulukalenteri-tapahtumasarja starttaa jälleen 1.12.2017.
Ohjelmalehtinen on jaettiin viikonloppuna 25.-26.11.2017 Suur-Kauklahden kaikkiin talouksiin, mutta ohjelman näet myös etusivun tapahtumakalenterista.

Tapahtumatiedot tarkentuvat vielä joulukuun edetessä!

 

 160917
Kauklahti-päivänä 16.9.2017 sattui ja tapahtui -maahinenkin löydettiin :D
Katso kuvia TÄSTÄ.

  

070917
Kauklahden Kylälehti 2017 on ilmestynyt ja voit lukea sen edellä linkistä sivuittain.

290817
Kauklahden Kylälehti 2017 ilmestyy 7.9.2017 - tarkkaile postiasi!
HUOM! Kylälehti jaetaan Postiset-kuoren SISÄLLÄ kaikkiin Suur-Kauklahden alueen mainoskiellottomiin talouksiin. Kylälehden painosmäärä on 4 200 kpl.