Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf                              Aktiivista kaupunginosatoimintaa lähellä Sinua!

info@kauklahti.fi     

Kauklahti lyhyesti

 

Kauklahti (ruots. Köklax, puhekielessä usein Kökkeli) on Espoon länsiosassa Kehä 3:n varrella sijaitseva kaupunginosa.

Kauklahti on kylämäinen,  lapsiystävällinen  ja turvallinen  alue, jossa on eri aikakausien historiaa ja upea luonto kotiovella, liikenneyhteyksien ollessa hyvät.
Kauklahti valitiin ensimmäisenä espoolaisen akaupunginosana Vuoden Kaupunginosaksi elokuussa 2018 Suomen Kotiseutuliiton valtakunnallisena kunniamainintana. Kauklahti-seuran edustajat noutivat palkinnon Kotiseutupäivillä.

Sijainti: Kauklahti on meren rannalla, kahden joen suistossa (Espoonjoki ja Mankinjoki), rantaradan varrella, ja Kehä 3:n sekä Turun mootooritien lähellä, Kuninkaantie (rantatie) halkoo aluetta.
Ympäristö: Luonto on monimuotoista ja vaihtelevaa, ja meren rannalla sijaitsee myös luonnonsuojelualue.
Historia: Kuninkaankartano (Espoonkartano) ja FINNSin (nyk. Omnia) vanha opisto ja monia muita upeita vanhoja rakennuksia sijaitsee alueella, Espoon vanhin asutushavainto keskiaikakylä Mankby on alueella, samoin Suomen vanhin kiviholvisilta sijaitsee Kauklahdessa.
Kauklahti oli Porkkalan vuokra-alueaikana alkupiste 'Suomen pisimmälle tunnelille', Kauklahden tiilitehtaista tuli monena vuonna eniten tiiliä koko Suomessa ja moni Helsingin rakennus on tehty niistä. Kauklahden lasitehtaan lasia on käytetty monen Helsingin vanhan rakennuksen valaisimiin, mm. yliopisto.
Yhteisöt: Espoon vanhin suomenkielinen urheiluseura ja suomenkielinen marttayhdistys toimii alueella, lisäksi alueella pn paljon muuta perinteikästä yhdistystoimintaa, mm. nuorisoseura, ja VPK, Suomen vanhin perheleipomo, joka on perustettu v.1899 sijaitsee Kauklahdessa, jne.
Liikenneyhteydet: Kauklahden sijainti rantaradan varressa Kehä 3:a sivuten Espoonlahden pohjukassa lähellä Turun moottoritietä ja Länsiväylää tekee siitä erinmaisesti saavutettavan kaupunginosan.
Palvelut: Kauklahdessa on myös hyvät julkiset ja yksityiset palvelut kouluineen ja kauppoineen - erityisesti kivijalkakauppa on elpynyt alueella viime vuosina !

Kauklahti-seura on v.1972 perustettu kaupunginosayhdistys (Suomen Kotiseutuliiton jäsen), toiminta on aktivoitunut monipuolistuen ja laajentuen.
Kauklahti-seura ry palkittiin Espoon Vuoden Yhteisönä Espoo-päivänä 2018, jolloin Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä jakoi palikinnon kauklahti-seuran adustajille.
Kauklahti-seurassa on toimintaa
keskustelu- ja luentotilaisuuksista kylätapahtumiin. Viimeisen vuoden aikana on kauklahtelaisia osallistunut mm. seuran lastetapahtumaan eli karvamatojen kaunauskilpailuhuin, historia-iltaan, Black Far Bayhin eli kauklahtelaisittain musta perjantai kääntyi valon juhlaksi, Kauklahti-päivään, jolloin juhlittiin kaupunginjohtajan kakkukahvein ja 'kuningasparin' vierailulla sekä laajalla muulla ohjelmalla Vuoden Kaupunginosa-palkintoa ja Kauklahti-seuran Vuoden Yhteisö-palkintoa, yli 20 toimijan järjestämään Elävä Joulukalenteri Kauklahdessa-tapahtumasarjaan, yms. Toimintakertomus v.2018 on luettavissa vuosikokouksen 28.2.2019 jälkeen oikean sivupalkin valikosta.

Seura edistää toimialueensa asukkaiden kotiseutuhenkeä ja viihtyvyyttä, toimii asukkaiden ja eri yhteisöjen yhdyssiteenä, vaikuttaa alueen palveluihin ja elinympäristön laatuun sekä edistää yhteistyötä toimialueen päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa alueen kehittämisessä.

TERVETULOA KAUKLAHTEEN, mukavien ihmisteen espoolaiskylään!

 Kauklahdessa oli vuodenvaihteessa 2018 jo 10 149 asukasta (vuoden vaihteen 2018-19 tilanne päivittyy huhtikuussa 2019), ja Kauklahti onkin voimakkaasti kasvava kaupunginosa, kun viime vuosina vuosina alueen väkimäärä on lisääntynyt
5 - 8% kasvuvauhtia.

Suurin osa muuttajista on nuoria lapsiperheitä ja suomenkielisiä, ja Kauklahden ruotsinkielisten asukkainen osuus onkin ensimmäistä kertaa pudonnut alle 10% osuuden ollessa 'enää' 9,4%.

Kauklahden nimi on muuntunut alkuperäisestä nimestä Kaukalaksi, joka tarkoitti  meren lahden perukasta koilliseen työntynyttä pitkää ja kapeaa lahtea. [Alkujaan sana laksi on suomen kielessä tarkoittanut lahtea.