Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf                              Aktiivinen kaupunginosatoimija lähellä Sinua!

info@kauklahti.fi     

Kaikki tiet vievät Kauklahteen

Kauklahden sijainti Länsi-Espoossa  rantaradan, Kehä 3:n, Kauklahdenväylän, Turunväylän ja Espoonlahden tuntumassa tekee siitä helpon paikan saapua ja liikkua. Lähijunalla (kaupunkirata) matka Helsingin keskustaan kestää alle 30 minuuttiia, ja autolla liikkuessa voi ruuhkista riippuen lähteä Turunväylä tai Espoonlahteen ja Länsiväylälle. Veneillä ei vähävetisinä kesinä pääse mereltä Espoon- tai Mankinjoella kovin pitkälle kohden Kauklahden keskustaa etenemään :)

Myös muinaiset asukkaat ymmärsivät Kauklahden hienon aseman merenlahden pohjukassa ja ja kahden joen suistossa. Kuninkaantia (rantatie) yhdisti aikanaan Turun Kauklahden kautta Viipuriin, ja v.1903 valmistunut rantarata mahdollisti vielä enemmän liikennettä alueelle, ja toi vielä lisää teollisuutta alueelle (tiiliä ja lasia oli helppo kuljettaa rautateitse).

Kuninkaantie (rantatie) kulkee Kauklahden läpi noin viiden kilometrin matkalta, ja se ylittää Suomen vanhimman kiviholvisillan, joka on edelleen käytössä tienä. Kuninkaantien varrella kasvaa monin paikoin hienoja tammia, ja tien käyttäminen pyöräilyreittinä onkin suosittua.

Porkkalan alueen miehitysaika muutti Kauklahden aseman 'Suomen pisimmän tunnelin' alkupääksi. Asemalla näkyy vieläkin monen raiteen asemapihan jäänteet tästä ajasta.

Kauklahden nykyiset julkiset yhteydet ovat edelleen hyvät, vaikka Länsi-Metron valmistuminen muutti myös Kauklahden bussien Helsingin suorat linjat Matinkylän metroasemalle päättyviksi.
Kauklahden asemalla pysähtyvät paikallisjunat E, U ja Y (Y-juna 12.8.2019 alk.)  sekä yö-juna L tarjoten palvelua useimmiten noin 15 minuutin välein.
Paikallisjunaliikenteeseen tuli edelleen parannusta 12. elokuuta 2007 alkaen, kun E-junien pääteasemaksi tuli Kauklahti ja junaliikenteen vuorovälit tihenivät 30 minuutista 15 minuuttiin. 
Laajemmassa liikenneverkkosuunnitelmissa on 2019 nousuut esille kaupunkiradan jatkamisen tarve Kauklahteen, mikä mahdollistaisi vieläkin tiheämmän ja täsmällisemmän junaliikenteen.
Myös pikaraitiotie Kivenlahden tulevalta metroasemalta Kauklahden asemalle on edelleen yleissuunnitelmissa mukana.
Lisäksi Espoon sisäiset linja-autovuorot 118, 166, 167 ja lähibussi 168 sekä seutuliikenteen bussit 165, 165N, 213 palvelevat kauklahtelaisia. Ja vielä myös poikittaislinja 911 palvelee kauklahtelaisia Kirkkonummen suuntaan.

080819HÖ