Kauklahden ympäristö ja luonto

Kauklahti on edelleen kylämainen pieni asutuskeskus Espoon länsi-laidalla. Se ominaispiirteitä ovat mereen rajautuvat kaksi jokea, rautatie,  Kuninkaantie (rantatie) ja Espoonkartano. Lähestyypä Kauklahtea mistä suunnasta tahansa, niin aina näkyy peltoa ja muuta luontoa, ja aika usein myös vettä (joki).

Kauklahden kehittyminen asuinalueeksi jo varsaisessa vaiheessa on ollut mahdollista hyvien luonnonolosuhteiden vuoksi - Kauklahtihan sijaitsee meren rannalla kahden joen suistossa (Espoonjoki ja Mankinjoki) - meri ja joet mahdollistivat liikkumisen ja kaupankäynnin ja suistomaa viljelyn jo vuosisatoja sitten. Myöhemmin  Kuninkaantie Kuninkaankartanoineen ja rautatie kehittivät aluetta.

Kalastuksen merkitys oli aikoinaan suuri, ja Lasilaakson Fiskarsinmäellä sijaitsikin aikoinaan paljon kalastajamökkejä. Nykyään tämä Espoonlahden pohjukan suisto on luonnosuojelualue ja Natura-alue, jossa muuttolinnut viihtyvät keväisin ja syksyisin.

Kauklahdessa on tilaa liikkua luonnossa ja usein metsään pääseekin melkein jokaiselta kotiovelta. Luonnon läheisyyden huomaa kesyyntyvien petokantojen läsnäolosta - jänikset, peurat, supikoirat, mäyrät, ja hirvet kuuluvat jokaviikkoisiin havaintokohteisiin. Susi havaittiin Lasilaakson-Hansavalkaman pellolla v.2017 ja olipa 1990-luvun lopulla karhukin liikkeellä läpi Kauklahden kohti Nuuksion erämaita.

Maakuntakaavassa Uusimaa2050 on raskaan junavarikko-merkintä Mankissa ja Luomassa (kirkkonummen puolella heti Mankin alueen vieressä).  Espoo ja Kirkkonummi käyvät keskustelua varikon sijoittamisesta ja viimeistään asia ratkennee Espoon Yleiskaava 2060 - käsittelyn aikana lähivuosina.
Espoon Pohjois-osien yleiskaava on saanut lainvoiman v. 2024 ja sen alueet on poissuljettu Yleiskaava 2060 -käsittelystä.

Myös Kauppamäen ja muun keskustan suojelumerkintöjen pitävyyttä on viime aikoina kyseenalaistettu - olemmeko menettämässä kaavasta huolimatta idyllisen ja Espoon tasolla ainutlaatuisen kyläkeskustan ja kulttuurimiljöön?

Kauklahden aseman eteläpuolta ollaan siis kaavoittamassa  uudelleen, ja tavoitteena on vanhan teollisuusalueen maille saada n.4000 asukaan asutus- ja palvelukeskittymä. Alue on jättimäisen suuri, peräti n. 50 hehtaaria ja se olisi tullut saada omaksi osa-yleiskaava-alueeksi, kuten Keran alueella!
Lasihytin kaava on nyt hyväksytty varsin pienin muutosmerkinnöin. Asia on vielä kesken, koska kaavasta on valitettu.

Kaikesta kehittymisestä ja rakentamisesta huolimatta Kauklahdessa on siis mahdollisuus vaeltaa ja lenkkeillä luonnossa, uida ja meloa joessa tai meressä tai lammessa, nauttia lainehtivaan peltomaisemaan  siintävistä iltaauringon säteistä ja pyöräillä hyviä pyöräteitä tai pikkuteitä ilman ruuhkaa.

Päivitetty 190624